zaterdag 14 mei 2011

Een SUPER telochtend!

Om 5:30 zijn we er klaar voor, de koeien zijn weer terug en dit keer zijn ze lekker aan het rennen...
Geen probleem, we zijn inmiddels wel wat gewend aan deze nieuwschierige dames + stier.
Albert en ik nemen Kort- en Lang Ambacht met Hoogkil voor ons rekening, de andere groep doet Aert Eloyenbos.
Het telteam moet door het vroege tijdstip  wel even op scherpte komen, maar al snel zien we een roerdomp tijdens een voedselvlucht.
Het is rustig weer en de kano- oversteek verloopt soepel. Er is de laatste weken weinig regen gevallen, ook in het stroom opwaartse gebied. Dit heeft tot gevolg dat er de helft van de normale hoeveelheid water door de rivieren stroomt en dat heeft tot gevolg dat de polder erg droog geworden is (een soort ruimte Door de rivier)

Op de uitkijkheuvel lopen vandaag een aantal mensen, dat zien we normaal gesproken weinig op dit vroege tijdstip. Er zijn vandaag 2 vroege vogeltochten ( 1 voor gidsen en 1 voor gasten) het is wel grappig tijdens het tellen eens wat collega gidsen tegen te komen.
Vanaf dit moment gaan de waarnemingen ook komen... een baardman, een casarca tussen de bergeenden, een blauwborst die voor de groep gasten luidkeels zit te zingen. en een groep fouragerende lepelaars. Na het keerpunt lopen we de dijk weer terug.  De roep van een buidelmees! Dit jaar herken ik um meteen, vlak voor de kano oversteek ZIEN we zelfs een baardman, dat gaat lekker.

 Tijdens het lopen krijgt Albert op zijn smartphone de bijzondere waarnemingen uit Nederland binnen
er wordt al 3 keer melding van breedbekstrandlopers gemaakt, we zeggen tegen elkaar 'het wordt eens tijd dat we er hier in deze polder ook eentje gaan waarnemen'. Albert zet zijn scope neer en hij wordt bijna gek!! DAAR ZITTEN ER TWEE!! ja hoor, hoe is dat nou mogelijk.
2 breedbekstrandlopers naast 1 bontbekplevier
We sluipen er wat meer naartoe en door de scope zie ik tussen een groepje bontbekplevieren 3 strandlopertjes, 2 ervan zijn breedbekken, de andere is een kleine strandloper. Op het eerste gezicht zie ik geen verschil, het zijn door de scope nog steeds 3 kleine stipjes, maar als ik wat langer kijk en het boek met de kenmerken erbij houd  zie ik wel degelijk verschil.

Uit Alberts notitieboekje: kleiner dan bontbek, groter dan kleine strandloper. Het 'zwart-wit' viel als eerste op. Daarna: dikke middenkruinstreep verbonden met zijkruinstrepen. Oogstreep en donkere wang een masker vormend. Snipstreep op de rug. Fijne flankstreping. Streping op de borst tot aan vleugelboeg. Groengrijze poten. Snavel relatief lang en aan de punt gebogen.
het profiel van de breedbekstrandloper door de scope met compact camera
Ik heb respect voor die gasten die al die kleine 'steltjes' zo goed uit elkaar weten te houden, jarenlang ervaring, dat is het geheim. Ik denk dat ik nu de volgende keer toch al sneller een breedbek herken.
Albert meldt onze waarneming aan wat andere vogelaars en zo blij als kinderen proberen we nog dichterbij te komen, dit lukt en zo worden de breedbekken iets grotere stipjes en is het gelukt met mijn compact camera een bewijsfoto te maken met de kenmerken erop.

We moeten verder, bij de boot aangekomen moeten we nog een tijdje op Christiaan wachten, die groep moest door het lage water helemaal terugvaren ipv. rond. Tijdens het wachten wordt er een zeer zeldzamen alpengierzwaluw gemeld in Hardenhoek, we scopen de lucht af, maar tevergeefs, honderden 'gewone' gierzwaluwen.
Zo is het dus om bij een ontdekking van een zeer bijzonder Biesbosch soort te zijn. GEWELDIG!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten