donderdag 24 mei 2012

Wetlandtocht nieuwe stijl

Lepelaar bij Jongeneele Ruigt
De mooiste Biesboschtocht, op een normaal tijdstip, is voor mij de wetlandtocht! Zeker nu deze dit jaar gevaren wordt met een 7 persoons fluisterbootje. Neem dan ook nog eens het mooie weer van vandaag 25 °C en een goed gezelschap, allemaal ingrediënten voor een supertocht.
Ik vraag vaak aan het begin van een tocht vaak of mensen uit de omgeving van de Biesbosch komen, vaak is dit dan het geval en vandaag zijn er inderdaad 2 buurmannen uit Dordrecht. De andere gasten komen vandaag niet uit de omgeving, " wij komen uit Australië" was het antwoord. " Oké, dat is inderdaad niet naast de deur.
Eenmaal aan boord gaat de tocht, onder leiding van een leuke gelegenheids schipper, van start.
Al snel spotten we 2 wespendieven, vaak is het moeilijk deze roofvogels te onderscheiden van de veel voorkomende buizerd, gelukkig werkt één van de twee vandaag goed mee en komt een aantal keer mooi boven de boot vliegen!
Met een goede vakantie sfeer aan boord varen we naar de natuur ontwikkelingspolders, waar deze tocht op gericht is. Na een korte wandeling bij Kort- en Lang Ambacht is er koffiepauze, de temperatuur is inmiddels boven de 25°C en we besluiten daardoor wat minder te wandelen en wat meer te varen. We varen door naar de uitkijkbult, daar speuren we naar een verscholen blauwborst. Tussendoor vertel ik over de natuurontwikkelingen en alle onderwerpen die aan bod komen.
Een klein vaartochtje naar de Hengstpolder, waar vandaan we wandelen naar de Jongeneele Ruigt. Al snel raken de 'buurmannen' aan de praat met mensen van de bootjes die hier bij mooi weer altijd liggen. Later blijkt dit nog een buurman te zijn, die ons zelfs een uitsmijter had aangeboden.
De Jongeneele Ruigt is echt nog een kale vlakte met slik, alg en weinig begroeiing. Dit in tegenstelling tot de eerste polder waar riet en wilgen al welig tieren. De mooie bloemenweiden en een lepelaar stelen hier de show. Na het afslaan van een aangeboden uitsmijter varen we weer, met een verkoelend briesje, richting bezoekerscentrum.
Daar aangekomen stapt iedereen 'Biesbosch enthousiast' aan wal. Het is mooi om te zien dat de mensen zo genoten hebben van deze 'vakantie' tocht.'
Eén ding is na vandaag wel zeker: De Jongeneele Ruigt is na vandaag ook zeker bekend in Australië

Hoe zeg je dat op z'n Australisch?.... Thanx mates

Geen opmerkingen:

Een reactie posten