zondag 9 mei 2010

Biesbosch in de media

Vandaag even tijd voor de Biesbosch in de media.

Eerder zijn er tijdens een kanotocht opnames gemaakt voor Vlaanderen vankantieland en die uitzending is dit weekend geweest. zie blog http://timbiesbosch.blogspot.com/2010/04/vlaanderen-vakantieland.html
Helaas (of gelukkig maar) was de kano groep niet in beeld te zien geweest, alleen het interview met Cees is in het programma geweest.
Het interview is te zien bij de volgende link, de uitzending gaat over Dordrecht en omgeving, het stukje over de Biesbosch begint bij minuut 5:17
http://www.een.be/programmas/vlaanderen-vakantieland/thomas-het-zuiden-van-holland



Als 2e bericht het bericht over de Cetti's zanger. Bij de vogeltellingen die ik iedere week meeloop zijn er in de Biesbosch bij de eerste en tweede telronde 249 Cetti's zangers geteld. Dat dit zeer bijzonder is wordt verklaard in onderstaand ANP persbericht van vorige week van Staatsbosbeheer.

APS: Cetti's zanger wint met ruime cijfers van lange koude winter
Publicatietijd: 02/05/2010 13:55
Rubriek: Binnenland Organisatie: Staatsbosbeheer IPTC: Milieuzaken / Natuur
Dit is een origineel persbericht.
Natura 2000 gebied de Biesbosch bolwerk voor voorheen zuidelijke zangvogel

De zeldzame Cetti's zanger (Cettia cetti) zet zijn opmars in de Biesbosch voort. In dit Natura 2000 gebied en tevens Nationaal Park zijn dit jaar al bijna 250 territoria vastgesteld, nadat in 2006 voor het eerst sinds lange tijd een broedgeval werd waargenomen. Daarvoor was de Cetti's zanger een zeldzame verschijning, met alleen in 1978 ongeveer 25 broedparen, die na de strenge winter van '78/'79 bijna allemaal weer verdwenen.

De zuidelijke insecteneter is een standvogel die het gehele jaar in hetzelfde gebied verblijft. Hierdoor legden in het verleden Cetti's zangers na relatief strenge winters massaal het loodje. De afgelopen winters hebben de vogel echter niet gedeerd. Men kan de vogel nu overal in de Biesbosch tegenkomen. Dat de Cetti's zanger is toegenomen na de laatste twee koude winters is een raadsel. De enorme opmars in het zoetwatergetijdengebied de Biesbosch staat in schril contrast met de rest van het land waar de vogel niet zo sterk toegenomen is. Op sommige plekken is deze vogel zelfs verdwenen.

Staatsbosbeheer is verguld met de grote aanwezigheid van het vogeltje. Naar verwachting broedt nu ruim 60% van de landelijke populatie Cetti's zangers in de Biesbosch. Dit toont het belang aan van dit bijzondere Natura 2000 gebied voor deze vogel. Ook voor andere soorten herbergt de Biesbosch een belangrijk deel van de Nederlandse populatie zoals de blauwborst, de bruine kiekendief en de ijsvogel. Hiervoor heeft de Biesbosch een speciale opdracht in het kader van het Europese Natura 2000-netwerk van natuurgebieden.
Veel mensen zullen dit beestje echter niet zien. Het kleine bruine vogeltje leeft erg verstopt in de vegetatie. Horen doe je hem des te meer. De vogel is namelijk, net als zijn look-a-like de winterkoning, erg luidruchtig. De vogel heeft de eigenschap om geluiden als ronkende motorbootjes met zijn zang proberen te overstemmen. Dit voorjaar is de Cetti's zanger met zijn keiharde explosieve zang dan ook overal te horen.

Speciale excursie met Cetti's zanger garantie: Vroege vogeltocht, 23 mei om 06.00 uur tot 08.30 uur. Opgeven via Biesbosch centrum Drimmelen, 0162 -268 22 33.

Links: http://www.staatsbosbeheer.nl/

Noot voor de redactie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Staatsbosbeheer, boswachter Thomas van der Es, T. 06-51408190
ANP Pers Support, het ANP is niet verantwoordelijk voor de inhoud van bovenstaand bericht.

ANP Pers Support is een joint venture van het ANP en PR Newswire.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten