zondag 30 december 2012

Glühweintocht met bever spektakel.

Net als vorige week ben ik gids op de glühweintocht. Samen met 2 collega gidsen voorzie ik op deze tocht de groep van ruim 50 gasten van de nodige Biesbosch informatie. De tocht is gebaseerd op de vogels die tijdens de tocht gezien kunnen worden, maar er zijn ook andere dieren in de Biesbosch....

Het is eb en door de grote aanvoer van rivierwater staat het water al op de kade en er wordt voor de avond echt hoog water voorspeld. Ook staat er een harde ZW wind. Deze omstandigheden zijn niet zo goed om veel vogels te spotten, wat dus ook zo blijkt te zijn. Gelukkig heeft de hoge waterstand wel een positief effect...namelijk we kunnen misschien vandaag  bevers overdag spotten.

Door de hoge waterstand worden de bevers uit hun burchten 'gespoeld' en zijn de gedwongen ergens anders te verblijven. Zo ook vandaag. We waren er bijna voorbij gevaren toen ik een grote pluizenbol achter een boomstronk zag. EEN BEVER!! Roep ik, de schipper reageert meteen en een paar tellen later liggen we stil op z'n 10 meter afstand. Het zijn er twee!!
 
De hele Halve Maen is in rep en roer en de bevers vinden het wel best. Iedereen kan ze goed bekijken en er gaat er nu zelf eentje te water! Dit is echt bijzonder, 2 bevers overdag en op de wal! Na de bevershow moeten we toch doorvaren, maar de andere bever blijft nog liggen 'voor op de terugweg.


We varen verder, zwaaien naar de boswachter. Bij het keerpunt bij de schotbalken staan er al meerdere polders onder water, dat wordt echt hoog water, vanavond.
Hengstpolder (ondergelopen grasland)
Op de terugweg zit de bever nog steeds ter plaatse en nu wordt hij toch een klein beetje zenuwachtig, als er zo 'n grote boot met zoveel mensen naast hem ligt. Op z'n dooie akkertje loopt hij rustig weg, het water in. WOW! Wat zijn die bevers groot!
 
De schipper brengt ons, na een stevig staaltje stuurmanskunst, weer veilig in de haven. Dit was een tocht om nooit te vergeten!  

Hieronder een link naar een filmpje van het te water gaan van de eerste bever.

1 opmerking:

  1. Prachtig Tim dat je dit geregeld hebt voor je passagiers, idd geweldig om mee te maken, paar jaar terug ook eens mee geweestmet een boot weet niet meer welke maarhadden er toen gezien op grote afstand maar dit is geweldig voor de mensen maar de bevers horen toch lekker droog in de burcht te kunnen zitten als ze willen, ook dat komt wel weer goed !
    Gr Michel

    BeantwoordenVerwijderen