zaterdag 26 maart 2011

BMP Tellen (de eerste ochtend vogels tellen.)

Net als vorig jaar probeer ik weer zoveel mogelijk mee te gaan met de vogeltellers vanuit Hardinxveld.
Dit jaar worden de gangbare BMP (= broedvogel monitoring project) plots geteld, waarbij alle vogelsoorten die worden waargenomen ook worden genoteerd. Dit in tegenstelling tot het vorige jaar, waarin speciale vogelsoorten in de hele Biesbosch zijn geteld.
Wat dit in de praktijk betekend is dat er veel minder plots (lees telgebieden) moeten worden doorlopen dan het vorige jaar (dit is wel relaxter) maar dan moeten wel alle soorten genoteerd worden (is weer meer werk). Mijn conclusie na 1 dag BMP tellen is dat het relaxter en zeker ook leerzamer is, je hebt gewoon meer tijd voor alles.

Oké, de dag van vandaag. Samen met Albert, Arie, Marcel, Christiaan en een aantal gasten zijn we het seizoen gestart. Ikzelf heb meegelopen met Arie en Albert (A&A)en het was meteen weer leuk om met die gasten weer in het inmiddels bekende gebied te zijn!

Kort- en Lang Ambacht is het plot en omdat hier de polderkade is doorgestoken is er een kano nodig om aan de andere kant van 'Het Gat van de Kano' te komen. Bij de kano aangekomen ligt hij er goed bij, alleen het slot heeft een jaar onder water gelegen en is gewoon niet open te krijgen. Dat is balen! Dan alleen de ' bovenkant' maar tellen. Terug gelopen zien een een grote groep grutto's op de plas, er zijn er 4 met ringen bij, Albert heeft ze afgelezen en gaat onderzoeken of er gegevens van te vinden zijn.

Nu komen we los, een boerenzwaluw en een oeverzwaluw, beide mijn eerste dit jaar. Nog iets later GELE kwikstaarten! Ook lekker vroeg, we zien en horen nog vanalles (blauwborsten, ijsvogels, bosuil, kleine zwaan etc.)totdat het begint te miezeren en de vogels ook minder actief zijn. We gaan naar de boot en met de hele groep weer terug naar de beschaving.
Een geslaagde eerste telochtend!

de resultaten van de afgelezen ringen:
Het gaat bij alle drie om IJslandse Grutto's
R8-LY is op 15.07.10 geringd als een volwassen man in Siglufjordur, Noord IJsland.
De andere 2 zijn geringd in Moeze in Frankrijk als 1 jarige man op 01-12-2008
en dus nu 4 jaar oud.
Leuk om die gegevens te zien, dan besef je opeens weer wat voor afstanden trekvogels afleggen.
Het leuke van die IJslandse ringing is dat ik in 2007 vlak bij Siglufjordur, in the middle of nowhere, nog in een warmwaterbron heb rondgedobberd. Gelukkig waren er toen geen ringers in de buurt!

2 opmerkingen:

  1. Weer een mooi verslagje Tim! De ringgegevens zal ik t.z.t. wel rondmailen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk verslag Tim,

    Kom je 8 april ook bij de presentatie van de broedvogels van 2010 in het Biesboschmuseum?

    Groet Thomas

    BeantwoordenVerwijderen