vrijdag 19 september 2014

NachtzwaluwGisteravond zijn we er op uit getrokken na de melding van een nachtzwaluw in de Brabantse Biesbosch. Dit is een zeldzame dwaalgast die van de heide-gebieden op weg is naar het zuiden. Door het uitzonderlijke warme nazomerweer in de Biesbosch kan deze vogel nog goed op insecten jagen en waarschijnlijk daarom in het gebied blijft hangen.

De naam Nachtzwaluw zegt het eigenlijk al, dit dier is voornamelijk 's nachts actief. Dit heeft als gevolg dat we sowieso niet meer van de veerpont gebruik kunnen maken. Een ander gevolg is dat ik eens een keer een 'Brabantse zonsondergang' meemaak.

'
'Brabantse zonsondergang' 
Na de zonsondergang zijn we op zoek gegaan en al snel, met wat hulp van 'de eerste ontdekkers ', hebben we een nachtzwaluw in beeld. Het is vreemd dat de vogel op het warme asfalt blijft zitten en eigenlijk niet opzij gaat voor auto's. Later krijgen we, samen met een paar andere 'nachtvogelaars' de vogel heel mooi in het licht van koplampen.


Hoe maak je 's nachts een vogelfoto, zonder statief?? Daar had ik nog niet over nagedacht en jawel....klllllliiiiikkkkkk... oeps, dat is wel een hele lange sluitertijd....
dan maar ISO verhogen en veel foto's maken en zoveel mogelijk variëren.

Abstracte nachtzwaluw-kunst

Als we thuis zijn gekomen en de foto's bekijken zijn we de 35 Km  langere terugweg zijn al lang vergeten. Veel foto's zijn bewogen, sommige foto's zijn abstracte Nachtzwaluw-kunst, maar gelukkig is er één foto wel heel goed gelukt!!

Wat een bijzonder Biesbosch avontuur!

 400mm diafragma F6.3, sluitertijd 1/20  ISO 1250
Ik hoop dat er deze dagen geen nachtzwaluwen overreden worden, ik vond dat deze vogel wel erg lang op het asfalt bleef zitten.

1 opmerking: