donderdag 4 juli 2013

Vlinderende wespendief!



Vandaag LEKker met de Hobie Kayak op pad geweest met mijn Biesbosch maten. Struinen over het natuurpad van de altijd mooie polder Kort- en Lang Ambacht (KLA) is ons doel. Na een mooie kanotocht met o.a. 4 koekoeken een ijsvogel en een paar niet zo schuwe kleine plevieren is het koffietijd bij de steiger van KLA.


Gelukkig is het laag water, want het kleine aangelegde dijkje is al op 2 plaatsen door het water weggeslagen zodat het 'pad' alleen met laag water in zijn geheel te lopen is. Het valt op dat er veel insecten zijn, waaronder de dazen de irritantste zijn. Met een insecten specialist in het team zie je plots weer een andere wereld van rupsen, vlinders, spinnen, libellen, doodgravers etc.
Eenmaal het pad betreden blijkt het door een aantal bramenstruiken bijna ondoordringbaar. Gelukkig is er dan nog het zakmes! Het gat in de dijk is op blote voeten doorwaadbaar, dus kan de jungle kapmes expeditie het parcours vervolgen.


Eenmaal op de grote dijk is het ook al lekker warm geworden, deze dag is het begin van de echte zomer, we spotten nog wat kiekendieven, blauwborst, rietgorzen en de gebruikelijke rietkrassers, die zich nog steeds goed laten horen.
Allen weer te water en nog de Huiswaardsloot meepikken. Hee! een buizerdachtige roofvogel? Zou het een wespendief zijn?? Ik vind het nog steeds lastig om deze 2 soorten van elkaar te onderscheiden, maar vandaag en na weer een jaar voornamelijk buizerds gezien te hebben was ik er wel zeker van. Helemaal zeker was ik toen de wespendief begon te 'vlinderen' ik moest eerst even met mn ogen knipperen maar ik zag het echt goed, net alsof hij even als een esdoorn zaadje naar beneden dwarrelt. Stukje zweven en dan weer als een vlinder fladderend stilhangen. FANTASTISCHE SHOW! Maar niet vastgelegd ivm camera in tas. Ook loop ik zoals bijna ieder tocht weer vast op een boomtak. Even later zit ik wel heel relaxed in mijn boot, hij is LEK! Sjit... Wat nu.... Gelukkig is het middelste van de 3 compartimenten, zodat de boot goed blijft drijven en toch stabiel blijft, alleen de vorm was wat logger.
Het laatste stuk tegen stroom en wind duurde echt heel lang, maar wel weer een goede workout voor de beenspieren! 
Eenmaal aan wal pomp ik de boot weer op, de lucht blijft erin, misschien valt de schade wel mee en is alleen het ventiel leeggelopen...
Het was weer een mooi avontuur vandaag, met voor mij toch weer een nieuwe Biesbosch soort, namelijk een teek! Ik had er nog nooit één in de Biesbosch gezien, dus op het eind een wijze les.
Wees bij een natuurwandeling altijd bedacht op teken! en check thuis of je geen teek hebt opgelopen!



2 opmerkingen:

  1. Leuke blog weer Tim! Zo'n show van een Wespendief is inderdaad erg gaaf. Vorig jaar heb ik het zelf voor het eerst gezien. Voor zover ik weet broeden ze nog niet in de Biesbosch.
    Wat teken betreft: ik heb er al menigeen mee naar huis genomen, opletten geblazen inderdaad..

    Grt
    Peter Verhelst

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuke blog Tim,
    Ik hoop de Wespendief weer te zien in Limburg waar ik morgen naar toe ga voor de vakantie.

    Gr. Henk Schuurman

    BeantwoordenVerwijderen