zaterdag 15 juni 2013

Broedvogels inventariseren in de Sliedrechtse Biesbosch.




Vandaag was het alweer de laatste ronde van het BMP tellen in de Sliedrechtse Biesbosch. Begin dit jaar heb ik de cursus gevolgd van de vogelwerkgroep Biesbosch en ben daarna voor 'het praktijkgedeelte' meegegaan met de voor mij bekende Sliedrechtse Biesbosch tellers. Ondanks dat deze activiteit vaak samenvalt met de, oh zo leuke, avontuurlijke vogeltochten en andere weekend activiteiten, is het me toch gelukt drie telrondes mee te lopen. Door de cursus lopen er dit jaar ook mede cursisten mee, dit is een  leuke manier om nieuwe enthousiaste Biesbosch vogelaars te leren kennen.


Eenmaal overgevaren splitsen we de groep op in twee teams, ik loop samen met  2 mede cursisten en zus. Leuk is te zien dat iedereen nog vergelijkbare moeite heeft met het herkennen van de vogelzang. Zorgvuldig doorkruisen we ons telgebied Aart Eloyenbos waar het tellen ons lastig gemaakt wordt door heel veel, steeds weer verplaatsende Kneu - en. Ook spotvogels, rietzangers, fitisi, tjiftjafs, kleine karries zingen allemaal nog uitbundig op deze late datum in het seizoen. Wat ook opvalt bij deze laatste telronde is dat het gras en brandnetels nu al tot okselhoogte staan! Dit nadeel wordt meteen een voordeel als je een insecten en spinnen kenner in de groep hebt.

Barnsteenslak met parasiet

Eenmaal aan land na een mooie telochtend scheiden de wegen, we kijken nu al uit naar volgend jaar om weer in het mooiste gebied van de Biesbosch te mogen inventariseren.





Geen opmerkingen:

Een reactie posten