zaterdag 31 maart 2012

Broedvogels inventariseren in de Sliedrechtse Biesbosch.

Kort- en Lang Ambacht gezien vanaf de noordkant, in de verte altijd weer die Amercentrale.
Met zonsopgang staan we aan wal, net overgezet vanuit Hardinxveld, het weer is rustig, bewolkt en ongeveer 6 graden. Samen met mijn vaste telmaat Albert gaan we op pad.
Het plot is Hoogkil en Kort- en Lange Ambacht (noord)
De Hoogkil is eigenlijk een heel leuke biotoop, een stukje rietgors, met wilgenstruiken met in het midden een plasje wat niet in verbinding staat met de rivier. Dit laatste is in de Biesbosch toch wel uniek, omdat eigenlijk vrijwel alle rietgorzen onder invloed staan van het getij.
Zo noteren we hier gelijk vandaag al een aantal leuke soorten. Zoals o.a. roerdomp, bruine kiekendief, dodaars, slobeend, tafeleend, roodborsttapuit, blauwborst en een vroege rietzanger.
Omdat de kano lek is kunnen we niet overvaren en gaan we de noordkant inventariseren, ik had immers deze week de zuidkant al gedaan. De noordkant ligt langs de Beneden Merwede met daarachter de A 15 en is een heel ander gebied dan de zuidkant.
We lopen over de voormalige landbouw polder en moeten af en toe een voormalig slootje overspringen. Wat is het weer leuk om hier te lopen, je ziet overal wel nog de sporen van de extreem hoge waterstanden, die vloedlijn ligt die jaar wel heel hoog op de dijk.
De soorten zijn in dit gebied zijn o.a. Blauwborst, rietgors, merel, zanglijster.
Op de plas zien we nog wel wat leuke soorten, een grote groep 'bontjes',  visdief, kemphaan, grutto's. Het valt op dat er veel vogels zijn.
Na het inventariseren lopen we het hele stuk terug en vlak voor de oversteekplaats worden we begroet door de eerste purperreiger! Altijd weer mooi te zien dat ze weer terug zijn in 'ons' gebied.
Weer een super ochtend!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten