zaterdag 5 februari 2011

Wind- er banjertocht


De winter banjertocht is de jaarlijkse tocht der tochten van de Biesbosch gidsen vereniging VVHB.
Een keer per jaar krijgen we dan ook toestemming om door het gebied van de Sliedrechtse Biesbosch te mogen wandelen en dat is altijd een fantastische wandeling!

Om half 9 vertrekt de groep vanaf de Ottersluis, er staat een harde wind, ik denk windkracht 7 en het water staat ook aardig hoog, dit belooft wat voor onderweg. Het meeste spectakel zit in de Huiswaard griend, waar de hele groep een weg moet banen over omgevallen wilgen en over slootjes, kreken en geulen. Het is altijd leuk om te zien hoe alle wandelaars op hun eigen manier een weg banen door deze wildernis. Er staat hier en daar wel veel water, maar dat houd de banjeraars niet tegen. De ervaren rotten helpen de 'beginners' en zo komt iedereen droog en zonder kleerscheuren door de griend.
Vanaf polder Jongeneele Ruigt, waar nu een aannemer bezig is het gebied gereed te maken voor natuur- onwikkeling, gaat het parcours voornamelijk langs grasland polders.
Het is wel vreemd al deze graaf machines bezig te zien op een plaats waar je normaal geen mensen ziet.
Het lijkt nu net of er binnenkort een industrie terrein gebouwd gaat worden, maar schijn bedriegt, er komen nieuwe kano kreken!! JOEPIE!

De tocht vervolgt zich richting de Kop van de Oude Wiel. Vanwege de harde wind kan er niet op de traditionele pauze plaats gepauzeerd worden, dan maar iets verderop lekker beschut. Overal zijn nog tekenen te zien van de hoge waterstand van afgelopen maand, heel veel deek (troep op de vloedlijn), natte drassige stukken en veel molshopen op de hoog gelegen dijken.
Bij de Kop aangekomen even lekker uitwaaien bij het baken wat hier geplaatst is en daarna lekker worstjes eten die gewarmd zijn boven een traditioneel houtvuur, we komen ook nog op de struinroute van de Waal terecht die hier is aangespoeld.
Na de lunch wordt het tegen de wind in banjeren, het wordt voor mij even zwaar, tegen de wind op rubber laarzen, maar door de mooie omgeving en het goede gezelschap ben ik al snel door mijn dip heen. Heel blij ben ik om Rien en Frans te zien met hun fluister veerpont waardoor de groep over 'het gat' bij Kort- en Lang Ambacht wordt gezet. Vanaf hier is het goed te overzien hoe ver we nog moeten, lopen en via de noordkant van polder Stededijk komen we aan bij de Helsluis.
Het laatste stukje naar het bezoekerscentrum is altijd lastig, maar goed te doen.
Eenmaal aangekomen bij het eindpunt scheiden onze wegen en gaat iedereen moe, doorgewaaid, maar zeer voldaan richting huis, lekker op de bank met een alcoholische versnapering in slaap vallen.
Het was weer een super mooie banjertocht dit jaar.

Ik heb mijn GPS logger meegenomen vandaag en thuis zag ik dat we toch wel ruim 21 Km hebben afgelegd vandaag! en dat op rubber laarzen.

Hieronder staat de gevolgde route.
Als je op de kaart klikt kun je de route incl. foto's zien is.
(kaartweergave en een beetje uitzoomen voor het beste resultaat) 



http://www.a-trip.com/tracks/view/68792

Geen opmerkingen:

Een reactie posten