donderdag 7 augustus 2014

Wetland Struintocht

Met dank aan Danny, voor de mooie foto-reportage.


De weersvoorspellingen beloven regen en onweer, alleen hoe laat dit gaat gebeuren is niet in te schatten. Ik stap aan boord met 4 gasten, een kan met koffie en 8 beverkoeken. Het is me al snel duidelijk dat we een goed team aan boord hebben voor deze tocht. Enthousiasme, goede en leuke vragen, goede scherpe ogen en een gedreven fotografe vormen een goed 'wetland' team. Oh ja vergeet ik toch bijna de bezielde schipper/gids.

Tegen de stroom in 'fluisteren' we naar polder Kort- en Lang Ambacht (KLA). Het is laag tij, bewolkt en windstil weer en tussen de verhalen door zien we fuuten, bevervraat, verschillende meeuwen en poserende blauwe reigers.

Blauwe reiger (foto by Danny)

Aan land bij KLA lopen we over de dijk. Iedereen is onder de indruk van het mooie natuurgebied wat hier als verrassing achter de dijk verstopt ligt, dat er hier ooit suikerbieten hebben gestaan is nu moeilijk meer voor te stellen. Het is windstil en de zon begint door de bewolking te breken, iedereen geniet van dit mooie moment. In de polder zien we Bruine kiekendieven, lepelaars, aalscholvers knobbelzwanen en vele eenden en ganzen. Op de dijk zien we o.a. Atalanta, Gehakkelde Aurelia, Grote Klit, Reuzenbalsemien en een beverwissel. Ook nemen we een kijkje bij polder Stededijk, de polder met de 'Stort van Troost' die recentelijk door de gemeente Dordrecht is over gekocht en volgens de plannen dit jaar nog opengesteld gaat worden voor publiek.

Tijd voor koffie met beverkoek!


Kijkscherm Kort- en Lang Ambacht (foto by Danny)

Na de koffie varen we naar het kijkscherm, als we net voet aan wal gezet hebben horen we overal ijsvogels om ons heen. Even later hebben we er 1 in de kijker, daar nog 2 .... En ik hoor er hier achter ook nog!! Het kan niet op, alle gasten hebben nu de ijsvogels al goed kunnen zien...
Bij het kijkscherm hebben we goed overzicht over de omliggende polders. En zien dat er in polder KLA de grote kattenstaarten bloeien en dat er veel wilgen groeien op de eilandjes.

Fuut met 2 jongen op de rug (foto by Danny)

Weer in de boot zoeken we nog naar de ijsvogels..... allemaal weg..... wel zit er een mooie sperwer op een tak , daarom zijn ze natuurlijk verdwenen. 

Sperwer (foto by Danny)

Eenmaal in de Zoetemelkskil gaan de ijsvogels helemaal los! Links voor de boot 2 of zijn het er 3 dan weer rechts voor de boot, ze vliegen met de boot mee, komen ineens weer van voren aanvliegen!!!! Wat een spektakel!!  Dit heb ik nog nooit meegemaakt.
Het was moeilijk in te schatten maar ik denk dat het een 'wolk' van  zo'n 6 ijsvogels geweest moet zijn, later zien we er nog 2 bij de de KLA steiger.

Eén van de vele ijsvogels !!  (foto by Danny)
(Het is toch fantastisch mooi, dat je als gast, tijdens een wetlandtocht dit soort foto's kunt maken.)

Weer terug naar het doel van deze tocht, het is tenslotte een Wetland struintocht en geen ijsvogeltocht. Bij de Paardenwei leggen we weer aan voor een korte wandeling naar het uitkijkpunt over de Jongeneele Ruigt. Jongeneele Ruigt is later 'aan de rivier' gegeven, wat goed te zien is aan de 'wilgenloze' eilandjes.
Kleine- en grote zilverreiger, oeverloper, 'bruine vogeltjes in het riet', watermunt en vele jonge bruine kikkertjes worden waargenomen.

Bruine kikker-tje (foto by Danny)

De tijd is gevlogen, van de vier en een half uur zijn er nu plotseling nog maar drie kwartier over... Met nog een kleine zijsprong naar het Katse Gat varen we richting het bezoekerscentrum. Boven ons ontwikkelen nu onweerswolken, ook horen we gerommel in de verte. Eenmaal aan wal praten we nog wat na over wat we allemaal beleefd hebben. Helemaal Biesbosch enthousiast gaan de gasten weer hun eigen weg. 
Hierbij wil ik de gasten nogmaals bedanken voor deze prachtige Biesbosch-dag. 

Tien minuten later komt de regen met bakken uit de hemel, soms heb je veel geluk met de weergoden. 










Geen opmerkingen:

Een reactie posten