zaterdag 16 april 2011

Workshop natuurfotografie

Vandaag ben ik gids op een wel zeer speciale tocht, een workshop natuurfotografie onder leiding van beroeps natuur / Biesbosch fotograaf Marcel van Balkom.
 Omdat Marcel de workshop leidt, ben ik vandaag een soort van assistent gids, dit geeft me de vrijheid om zo hier en daar zelf wat foto's te maken, met de tips van Marcel in het achterhoofd.

De weersomstandigheden:Op deze mooie voorjaarsdag is er een beetje sluierbewolking, het licht ons zeer gunstig gezind vandaag, er is genoeg licht en er zijn geen harde schaduwen. We lopen de hele dag in een soort natuurlijke softbox.
Natuurfotografie, hoezo mannenbusiness?
De workshop:
De tocht van vandaag is helemaal volgeboekt en na een korte inleiding vertrekt de groep met de Zonnepont naar het Griendmuseumpad. Vrij snel komen we een koppeltje eenden tegen, een mooie kans om dieren in 'het wild' te fotograferen. De groep benadert ze voorzichtig, maar al snel blijkt dat het hier om zeer tamme 'wilde eenden' gaat. Er worden zelfs foto's met groothoek lenzen gemaakt!!
Groothoekducks
Na het toepassen van de tips over het benaderen van vogels is het Oranjetipje aan de beurt.
Er wordt er één gespot, Marcel benadert hem over de grond kruipend en maakt zo een mooie foto.
Enkele 'workshoppers' krijgen het zowaar ook voor elkaar, Gaaf! Ook de volop bloeiende Spindotters worden met verschillende soorten lenzen gefotografeerd.


Het is gewoon geweldig om te zien hoe iedereen opgaat in het fotograferen, de één is bezig met macro opnames van een insect, de ander probeert een landschap zo mooi mogelijk vast te leggen, iedereen is overal bezig! We komen zelfs een veldmuis tegen die op een takje mos zit te eten, een lucky moment voor de mensen met een telelens.


Zo langzaam vorderend komt de groep uiteindelijk aan bij de stenen keet. Hier lunchen we met de groep en luisteren we naar het verhaal van Anita (verleed als griendwerkster) over de griendwerkers. Ik zag dat sommige mensen moeite hadden dat ze hun camera even niet konden gebruiken.
Er was natuurlijk genoeg tijd om foto's in en rond de stenen keet te maken.


Om 2 uur zijn we opgepikt door de Sterling voor een vaartocht richting Beoekerscentrum.
Eerst langs de beverburcht op het Wantij. Er zit momenteel een gat (venster) in deze burcht en zowaar was er een beverschim door dit gat te zient! Hier zijn natuurlijk ook vele foto's van gemaakt.

Wantij burcht
Vanaf een varende Sterling is het wat moeilijker fotograferen, een paar fuuten en een flits van een ijsvogel hebben we nog gezien, maar moeilijk kunnen vastleggen.
Eenmaal bij het bezoekerscentrum aangekomen geeft Marcel, aan de hand van foto´s die hij in de Biesbosch gemaakt heeft, nog een nabespreking (met een drankje en iets lekkers). Ook hier leer je heel veel van!
En dan is het al het eind van een supergave workshopdag! Alle gasten keren zeer tevreden en met nieuwe ideeen en inzichten weer huiswaarts.
Bedank Marcel! voor deze toffe Biesbosch dag!

Op zondag 15 mei geeft Marcel nog een keer dezelfde workshop! Een echte aanrader!
link naar de site van Marcel van Balkom

1 opmerking:

  1. Hoi Tim ... Wat een lof zang. Ik moet zeggen dat het een erg leuke dag was met een prettige samenwerking waarvoor ik je via deze weg ook wil bedanken !

    Tot de volgende keer ;-)

    Groet,
    Marcel

    BeantwoordenVerwijderen