woensdag 31 juli 2013

Twee jonge zeearenden in de Biesbosch



Het is ze dit jaar weer gelukt!
Het Biesbosch zeearenden paar heeft dit jaar TWEE  jongen voortgebracht.
Ze hebben pasgeleden het nest verlaten en het opvoeden is begonnen. Net als vorig jaar vindt het 'zeearend opvoedingstraject' plaats in de Kleine Noordwaard.



Er staat vandaag een straffe wind en het is wat frisser dan de afgelopen zomerse dagen, de perfecte omstandigheden om de splinternieuwe zeearend vleugels eens goed uit te proberen. Op verrekijker afstand is ons nieuwe juveniele zeearend duo bezig met de show 'kunst en vliegwerk'.
van het eiland naar de bomenrij, en weer terug, zweven op de wind, tot ze er genoeg van hebben. dan weer plat op de buik in het gras, dit alles onder toeziend arendsoog van het adulte zeearend koppel.  
Het is echt fantastisch om dit 'gezinnetje' zo bezig te zien, het grootste gedeelte van de tijd zitten ze saai op het gras of in een boom.  Je weet gewoon dat elk moment kan deze rust kan omslaan in bruute actie, dit is vandaag niet het geval, op een enkele 'algehele paniek' na blijft het rustig op het eiland.
Het was weer genieten vandaag!


Hieronder nog wat foto's van vandaag van potentiële 'zeearend hapjes'




maandag 15 juli 2013

Rondje Noordwaard



Vandaag even lekker gefietst naar de Noordwaard, waar helaas nog overal werkzaamheden zijn.
Lekker bij de 'Tobbe'  gezeten en genoten van het schouwspel van alle honderden grutto's die er vandaag aanwezig waren. Daarna nog even een Deeneplaatweg gefietst waar een reebok net lang genoeg bleef staan om er een fraaie foto van te maken. Vakantie gevoel!!!

miniature whale watching






donderdag 4 juli 2013

Vlinderende wespendief!



Vandaag LEKker met de Hobie Kayak op pad geweest met mijn Biesbosch maten. Struinen over het natuurpad van de altijd mooie polder Kort- en Lang Ambacht (KLA) is ons doel. Na een mooie kanotocht met o.a. 4 koekoeken een ijsvogel en een paar niet zo schuwe kleine plevieren is het koffietijd bij de steiger van KLA.


Gelukkig is het laag water, want het kleine aangelegde dijkje is al op 2 plaatsen door het water weggeslagen zodat het 'pad' alleen met laag water in zijn geheel te lopen is. Het valt op dat er veel insecten zijn, waaronder de dazen de irritantste zijn. Met een insecten specialist in het team zie je plots weer een andere wereld van rupsen, vlinders, spinnen, libellen, doodgravers etc.
Eenmaal het pad betreden blijkt het door een aantal bramenstruiken bijna ondoordringbaar. Gelukkig is er dan nog het zakmes! Het gat in de dijk is op blote voeten doorwaadbaar, dus kan de jungle kapmes expeditie het parcours vervolgen.


Eenmaal op de grote dijk is het ook al lekker warm geworden, deze dag is het begin van de echte zomer, we spotten nog wat kiekendieven, blauwborst, rietgorzen en de gebruikelijke rietkrassers, die zich nog steeds goed laten horen.
Allen weer te water en nog de Huiswaardsloot meepikken. Hee! een buizerdachtige roofvogel? Zou het een wespendief zijn?? Ik vind het nog steeds lastig om deze 2 soorten van elkaar te onderscheiden, maar vandaag en na weer een jaar voornamelijk buizerds gezien te hebben was ik er wel zeker van. Helemaal zeker was ik toen de wespendief begon te 'vlinderen' ik moest eerst even met mn ogen knipperen maar ik zag het echt goed, net alsof hij even als een esdoorn zaadje naar beneden dwarrelt. Stukje zweven en dan weer als een vlinder fladderend stilhangen. FANTASTISCHE SHOW! Maar niet vastgelegd ivm camera in tas. Ook loop ik zoals bijna ieder tocht weer vast op een boomtak. Even later zit ik wel heel relaxed in mijn boot, hij is LEK! Sjit... Wat nu.... Gelukkig is het middelste van de 3 compartimenten, zodat de boot goed blijft drijven en toch stabiel blijft, alleen de vorm was wat logger.
Het laatste stuk tegen stroom en wind duurde echt heel lang, maar wel weer een goede workout voor de beenspieren! 
Eenmaal aan wal pomp ik de boot weer op, de lucht blijft erin, misschien valt de schade wel mee en is alleen het ventiel leeggelopen...
Het was weer een mooi avontuur vandaag, met voor mij toch weer een nieuwe Biesbosch soort, namelijk een teek! Ik had er nog nooit één in de Biesbosch gezien, dus op het eind een wijze les.
Wees bij een natuurwandeling altijd bedacht op teken! en check thuis of je geen teek hebt opgelopen!