vrijdag 19 augustus 2011

Ecologie cursus met Jacques van der Neut


Dit is de dag waar ik al een tijdje naar uitkijk. De ecologie cursus van Eric Wirtz (deze heb ik gevolgd in 2007) komt naar de Biesbosch! En de excursieleider is vandaag boswachter Jacques van der Neut en ik ben te gast bij deze unieke combinatie. Vooraf leek het me een uitgelezen combinatie voor een goede excursie met veel diepgang en achtergronden over het gebied en het beheer ervan, vandaag zijn mijn verwachtingen waar geworden en zelfs nog een beetje overtroffen, mede door een extra zeearenden show.

Een verslagje van de dag:
Opgedeeld in 3 fluisterbootjes varen we met de groep achter Jacques in zijn SBB Cruiser aan. (verschil moet er zijn) De eerste landing doen we bij de Hengstpolder die bekend staat om zijn associatie van Grote Pimpernel en Weidekervel. Vlak voordat we bij de Hengstpolder zijn horen we het geluid van tractoren....Het zal toch niet waar zijn!! (vorig jaar was Eric hier de dag nadat er gemaaid was)
Ja hoor! Meer dan de helft van de polder is al gemaaid en de machines draaien op volle toeren. Na alle regen is dit een van de laatste mogelijkheid om te hooien, normaal gebeurt dit al in juni. Het eerste goede verhaal van Jacques gaat dan o.a. ook over die polder en het maaibeleid hiervan.

Omdat we tussen de machines de flora niet kunnen bestuderen besluit Jacques naar een andere polder te gaan, waar al eerder gemaaid is .Allemaal weer aan boord en op naar de kop van de Louw Simonswaard, tussendoor krijgen we nog een lezing op locatie Kort- en Lang Ambacht over oa. rivierstromingen en het doorsteken van kade dijken.

Eenmaal aan land in de Louw Simonswaard kunnen de cursisten eindelijk op zoek naar de Grote Pimpernel en de Weidekervel, de kernsoorten van deze plantgemeenschap. De Grote Pimpernel is niet zo moeilijk te vinden, die staat namelijk overal goed zichtbaar in het veld. De Weidekervel is wat lastiger, maar wordt uiteindelijk toch vrij makkelijk gevonden.
Wat me opvalt is de goede interactie tussen Jacques, Eric en de cursisten, waarvan er meerder uit verschillende vakgebieden komen die met ecologie te maken hebben, zo heb je echt vragen en discussies op een hoger niveau waar ik ook veel van kan leren.


 

Na nog wat rondstruinen is het lunchtijd en daarna weer op pad. Kort- en Lang- Ambacht is de laatste polder die we bezoeken. Leuk voor mij is om het verhaal over de polder een keer van Jacques te horen, zo kan ik de volgende keer mijn verhaal weer verbeteren.
Tijdens de wandeling langs polder Stededijk zien we hoog in de lucht een zeearend zweven en kort daarna komt er een tweede (met witte staart) uit de bomenrij opgevlogen. Het effect op de omgeving is dat alles wat kan vliegen ook weer opvliegt, de zeearenden hebben geen aandacht voor prooi en vliegen snel op het gemakje richting het Oosten. Zelfs de Floristen zijn onder de indruk van dit mooie schouwspel!!(volgens mij zijn het dezelfde 2 zeearenden als afgelopen maandag)
Nu is het tijd om richting bezoekerscentrum te gaan, maar onderweg kijgen we nog een beloofd verhaal over ooibossen. Dit verhaal verloopt door de gestructureerde chaos niet helemaal vlekkeloos, maar het levert wel leuke plaatjes op.
Eenmaal aan land praten we nog wat na over de fantastische excursie van vandaag, zoals ik al al zei aan het begin het heeft mijn verwachtingen overtroffen.
Eric en Jacques ! bedankt voor deze super leerzame Biesbosch excursie!!!!!!

woensdag 17 augustus 2011

Wetlandtocht




Mijn enige wetlandtocht van dit jaar en jawel, het is een zonnige dag!
Met 6 gasten, schipper Willem en extra gasten Marion, Marionnel en Wilma gaan we er tegenaan vandaag. Lekker op het zonnedek varen we naar de eerste polder, Kort- en Lang Ambacht.
Al improviserend besluiten we over de dijk te gaan, van het natuurpad is de dijk doorgebroken en alleen met laag water passeerbaar. Al vertellend, insecten ontwijkend en wandelend komen we bij de uitkijkheuvel, waar Willem ons weer oppikt. Na een cruise, met koffie en koek, varen we lekker ralaxed fluisterend richting polder Huiswaard. De sfeer aan boord is goed en de gasten vermaken zich prima.
Bij polder Huiswaard (het dode bomen bos) gaan we weer aan de wandel.  Wat opvalt is de weelderige groei en bloei van de reuzenbalsemien, ieder jaar komen er meer bij!
Halverwege de wandeling zien we 3 buizerds, denken we.....zijn het wel buizerds? De roep is anders en ze vliegen niet op 'z'n buizerds'. Dan moeten het wespendieven zijn, dat is gaaf! 3 wespendieven, het is al bijzonder als je er ééntje  ziet. Die komen natuurlijk op die lekkere Huiswaard wespen af, want in de polderdijk zijn we meerdere nesten tegen gekomen.
Na de wandeling gaan we allen weer aan boord en varen al fluisterend naar het bezoekerscentrum.
Helaas het einde van weer een hele mooie Biesbosch tocht!!

maandag 15 augustus 2011

Zeevisarend in de Kleine Noordwaard


onder in beeld een zeearend en boven net in beeld een visarend
Het is natuurlijk geen nieuwe vogelsoort, maar als ik wel eens vertel over de Biesbosch en over de zeearend, dan zijn er toch een aantal mensen die deze vogelsoort verwarren met de visarend.
Deze verwarring is ook wel te begrijpen, want vis zit in de zee en een zeearend eet vis en een visarend vist op vis en de Biesbosch ligt niet aan zee, maar was vroeger wel een binnenzee etc. etc..

Vanmiddag in de kleine noordwaard was het weer spektakel.
2 zeearenden en een visarend waren tegelijktijdig aan het jagen boven de plas.

En dat geeft onrust!!! Ik kwam van de pont af gefietst en zag ver aan de overkant 2 grote jongens in een boom zitten, dit zijn de hoofdrol spelers van het schouwspel. Eenmaal positie ingenomen komen ze ook gelijk al in actie, eerst vliegt de ene, dan de andere, dan samen.  Op een moment zie ik ook nog eens een visarend boven al die chaos opduiken. Er gebeurt gewoon te veel om alles te kunnen zien.
Na 2 grote aanvals golven geven de zeearenden het op en besluiten al stoeiend steeds hoger en hoger op de thermiek uit beeld te verdwijnen.
Wat een mooi schouwspel was het weer !!! echt genieten!
Hieronder nog wat beelden.








zaterdag 13 augustus 2011

Roefje

Vandaag hebben we een natte wandeling gemaakt over het Griendmuseumpad.
Tot onze grote vreugd was de keetploeg ter plaatse, zodat we even droog konden zitten.
De altijd gastvrije Leen, Rien en Frans hebben ons op een droog moment hun nieuwste aanwinst laten zien , namelijk de oude griendaak Phija. Ook lieten zij het "Roefje" aan de voorkant van het schip zien.
Ik had nog nooit van een Roefje gehoord, dus ik wikipeda-en.
Roef (meervoud: roeven) is de oude scheepsterm voor de woonst of woning op een schip, het onderkomen voor de schipper en het gezin. De benaming "roef" wordt gebruikt voor binnenvaartschepen. De zeeschepen hadden hun "hutten" of kajuiten.
Het heet dus echt zo!
Het roefje is heel mooi ingericht in oude stijl met alle details zoals zelfs een oude Enkhuizer almanak!
Dikke vette pluimen voor de keetploeg!!! De Phija ziet er echt fantastisch mooi uit.
Wil je de Phija zien en ook het  'roefje', dit is binnenkort mogelijk tijdens een tocht naar het Biesbosch verleden van bezoekerscentrum Dordrecht.

dinsdag 9 augustus 2011

Er op uit


Eindelijk weer eens tijd om er alleen op uit te trekken.
Dan heb je wel gelijk te maken met het weer van deze zomer,
15 graden harde wind en buien! Het is AUGUSTUS!
Er zijn sinds vorige week 2 steltkluten met 2 juvenielen gespot, vlak bij het kunstwerk Wassende Maen.
Ik heb ze gezien vanochtend, vanuit de auto, in een vette regenbui! zeker geen omstandigheden voor een foto. Het is me vandaag wel een beetje gelukt wat foto's te maken, ook met wat ideetjes voor time-lapse opnames. Hieronder een paar foto's van vandaag. 




dinsdag 2 augustus 2011

Noordwaard nieuwe natuurtocht

Een river cruise naar de Brabantse Biesbosch bij tropische temperaturen, daar wil iedereen toch wel aan deelnemen.
16 gasten, waaronder Bram als undercover gids vertrekken vandaag op de Halve Maen, met schipper Peter en Merie voor de catering.
Door het mooie weer is het vrij druk met pleziervaart en duurt het wat langer dan normaal om bij de Spieringsluis aan wal te gaan. Ik kom er al vrij snel achter dat we vandaag een zeer internationaal gezelschap hebben, nl. 2 gasten uit Australië, 1 gast uit Zwitserland en 1 gast uit Nieuw Zeeland. Echt heel tof dat deze mensen naar de Biesbosch komen.
Ik gids de groep langs de Kleine Noordwaard en Pannekoek en trek daarbij weer alle registers open.
Planten, vogels, bevers, insecten, ruimte voor de rivier, eendenkooi etc. alles paseert de revue.
Na een mooie warme wandeling en een mooie "cruise" stapt iedereen weer van boord met een mooie Biesbosch dag in de pocket.
Dankzij vandaag heeft de Biesbosch ook weer eens wat bekendheid gekregen op het zuiderlijk halfrond!

De (matige)foto laat zien hoe (on)diep het is vlak voor polder huiswaard, de "badgast" staat hier namelijk achter zijn boot.